به گزارش خبرنگار مهر، اگر گاهی فرصت داشته باشیم و به مدارس روستایی سری هم بزنیم شاهد کمبودها، نارسایی ها و ضعف های آموزشی در این مناطق هستیم. ضعف ها و کمبودهایی که نیازمند توجه بیشتر مسئولان امر به این موضوع است. تحصیل دانش آموزان در کانکس، کلاس های غیراستاندارد، فرسوده که هر لحظه امکان وقوع حادثه ای را نوید می دهد. حتی نگاه به تصاویر این مدارس نگرانی از آینده را بیشتر از گذشته در دل ایجاد می کند. مرور حوادثی همچون مدرسه شین آباد، ریزش سقف چهار کلاس در یکی از مناطق روستایی کرمان که از طریق رادیو اعلام شد اولیا را نگران تر از گذشته می کند.
پس از انتشار گزارش مهر در مورد تحصیل تعدادی از دانش آموزان در انباری رئیس آموزش و پرورش میناب در واکنش به این موضوع تصاویر منتشر شده را ساختگی عنوان کرد و مدعی شد فرهنگیان این مدرسه برای رسیدگی بیشتر و رسیدن به اهدافی همچون بازسازی سریع این مدرسه اقدام به این صحنه سازی کرده اند. حتی اگه فرض را بر این بگیریم که گفته های رئیس آموزش و پرورش میناب صحیح باشد آیا تصاویر منتشره گویایی نامناسب نبودن این مدارس را نمی داد.
خبرنگار مهر در ادامه بازدید از مدارس روستایی در بخش هشت بندی سعی در انعکاس صادقانه وضعیت این مدارس کرده است.
روستای کهورتاک دبستان سه کلاسه برای 217 نفر دانش آموز در حال ساخت است که نه تنها برای آینده مناسب نیست بلکه برای حال نیز کفایت نمی کند.
یعقوب قاسمی رئیس شورای اسلامی روستای کهورتاک هشت بندی در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح مسائل و مشکلات تنها دبستان این روستا گفت: دو دبستان شهید هدایت عسکری و شهید عباس سهرابی که در یک ساختمان کلنگی و فرسوده به صورت دو نوبته اداره می شوند با مشکلات عدیده ای نظیر فرسودگی شدید مدرسه و کمبود فضای آموزشی کافی، عدم مشخص بودن حیاط مدرسه، فقدان سرویس بهداشتی مناسب، فقدان نمازخانه، زمین ورزشی مناسب، انباری و فضای بسیار کوچک کلاس ها با توجه به آمار بالای دانش آموزان روستا که در دو شیف دخترانه و پسرانه اداره می شود روبروست بخشی از دانش اموزان نیز در فضای کانکسی فرسود و بسیار نامناسب درس می خوانند.
وی بیان داشت: پیگیری های متعددی از طریق استانداری هرمزگان، اداره کل نو سازی مدارس، فرمانداری شهرستان میناب و اداره آموزش و پرورش شهرستان در سال های اخیر جهت تخریب و بازسازی این مدرسه کلنگی صورت گرفته است که نتیجه پیگیری ها احداث مدرسه سه کلاس در روستا بدون حیاط و سرویس بهداشتی است که نه تنها جوابگوی جمعیت آینده روستا نیست. در وضعیت کنونی با توجه به آمار بالای دانش آموزان روستا نیز پاسخگو نخواهدبود.
آموزش در فضای کانکسی باعث بروز لطمه به فرایند آموزشی دانش آموزان به دلیل فرسودگی کانکس، مکان محدود و سرما و گرمای شدید آن در فصل گرما و سرما است.
مشخص نبودن حیاط مدرسه باعث شده با توجه به استقرار مدرسه در کنار جاده روستا، جان دانش آموزان در معرض خطر باشد.
از سوی دیگر شورای اسلامی و اولیا دانش آموزان و خود دانش آموزان از وضعیت نامناسب سرویس های بهداشتی مدرسه به شدت گلایه داشته و اولیا دانش آموزان مواردی از ابتلا دانش آموزان به بیمارهای واگیردار به دلیل وضعیت نامناسب سرویس های بهداشتی مدرسه را گزارش داده اند.
فضای بسیار کوچک این مدرسه که توسط خود اهالی روستا در دهه 70 احداث شده فرایند آموزشی دانش آموزان را به شدت تحت شعاع قرار داده. فضای کوچک کلاس ها باعث شده دانش آموزان روی هر میز چهار نفر بنشیند و فرسودگی و تاریکی کلاس ها باعث بی انگیزگی در فرایند آموزش شده و گروه بندی های آنها را برای فعالیت های آموزشی دچار مشکل کرده است.
متاسفانه در دبستان این روستا از فضای آموزشی به عنوان انباری مدرسه و محلی برای نگهداری کنتور برق در داخل کلاس درس استفاده می شود که هر آن خطر برق گرفتگی دانش آموزان را تهدید می کند تصاویر گویای این مطلب است.
به دلیل نبود نماز خانه دانش آموزان این روستا از برگزاری نماز جماعت محروم هستند این در صورتی است که یکی از مهمترین هدف های آموزش و پرورش تقویت بعد معنوی دانش آموزان است.
با همه این مشکلات بعد از چندین سال متوالی پس از پیگیری های مردمی و شوراها و دهیاری این روستا از طریق بخشداری منطقه، فرمانداری شهرستان میناب، آموزش و پرورش شهرستان و استانداری هرمزگان مقرر شد یک مدرسه سه کلاسه به همت اداره نوسازی مدارس احداث شود با توجه به این که اداره نوسازی اذعان به این قضیه دارد که ساختمان کنونی این مدارس نیاز به تخریب و ساختمان جدیدی است اما احداث سه کلاس برای 217 نفر شاید کارشناسی شده نباشد.
ساختمان یک کلاسه تنها سهم دبستان 6 پایه ای شهید محمد عزیزی
دبستان شهید محمد عزیزی کلاس های خود را در کانکس برگزار می کند و پس از سال ها تلاش، تنها یک ساختمان یک کلاسه برای آن اختصاص داده شده است.
دبستان شهید محمد عزیزی در محله علی آباد روستای هشت بندی 2 قرار دارد. این دبستان دارای 6 پایه اول تا ششم و همچنین پایه پیش دبستانی است که نزدیک به 75 دانش آموز در آن مشغول به تحصیل هستند.
کلاس های این دبستان در دو کانکس برگزار می شود که به دلیل نبود فضای لازم، کلاس پیش دبستانی در یک خانه اجاره ای و سه پایه اول تا سوم در یک نوبت و سایر پایه ها در نوبت دیگر برگزار می شود. برای برگزاری کلاس ها نیز، یک مربی برای پایه پیش دبستانی و چهار معلم نیز برای پایه های اول تا ششم در نظر گرفته شده است.
فضای آموزشی دبستان شهید محمد عزیزی به دو کانکس یک کلاسه محدود می شود که به دلیل مستهلک بودن مشکلاتی را به همراه داشته اند.
هنگام بارش باران، آب از طریق سوراخ های سقف به داخل کلاس ها نفوذ می کند و باعث می شود که آب فراوانی در کلاس ها جمع شود. این امر عملا برگزاری کلاس ها را تا یک هفته مختل می کند. در صورت طوفانی بودن هوا نیز، گرد و خاک از کف و اطراف به درون نفوذ خواهد کرد و باعث اختلال در کلاس ها می شود.
پس از سال ها تلاش و انتظار، تنها یک ساختمان یک کلاسه به این دبستان اختصاص داده شده است که ساخت آن از مهرماه 91 آغاز و طبق برنامه باید در مهرماه امسال به بهره برداری می رسید اما با گذشت 15 ماه هنوز چنین چیزی محقق نشده است. این ساختمان با پیشرفت 80 درصدی در حال تکمیل است.
رئیس شورای اسلامی روستای هشت بندی در گفتگو با خبرنگار مهر ابراز داشت: متاسفانه فضایی که برای این دبستان در نظر گرفته شده است نامناسب است. زیرا این فضا حتی نیاز حال این دبستان را پوشش نخواهد داد. در نتیجه در آینده نیز مشکلات متعددی را ایجاد خواهد کرد. در واقع پیش بینی های لازم برای احداث این ساختمان یک کلاسه مورد توجه قرار نگرفته است.
علی کمالی در ادامه افزود: علاوه بر فضای آموزشی، این دبستان مشکل حیاط و نمازخانه را نیز دارد. محدوده دبستان شهید محمد عزیزی مشخص نیست و این می تواند مسائل متفاوتی را در پی داشته باشد. جایگاه و ارزش نمازخانه نیز بر همگان مشخص است. نمازخانه می تواند روحیه معنوی دانش آموزان را با انجام فریضه نماز جماعت تقویت کند.
سرویس بهداشتی مدرسه شهید عزیزی
از منظر دیگر مهمترین مشکل این دبستان را می توان مسئله آب دانست. به طور معمول هر سه روز، 20ساعت آب روستا وصل می شود که برای حل موقتی این مشکل، یک تانکر با حجم 1000 لیتر از طرف دهیاری روستای هشت بندی 2 در اختیار این دبستان قرار گرفته است اما جوابگوی نیاز این دبستان نیست. کمبود آب باعث شده است که دانش آموزان در استفاده از آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی با مشکل روبرو شوند.
دانش آموزان پایه ششم دبستان شهید محمد عزیزی از نبود امکانات متناسب با این پایه گله مند هستند و ابراز می دارند که هنوز رایانه و سیستم هوشمندی در اختیار آنها قرار نگرفته است. جالب تر اینکه حتی خود دبستان نیز از امکانات رایانه ای محروم است و هیچ کامپیوتر و چاپگری در این دبستان وجود ندارد.این مشکل باعث شده است که مسئولین این مدرسه برای مرتفع کردن نیازهای خود به مدارس همجوار مراجعه نمایند.
نبود فضای ورزشی مناسب یکی دیگر از مشکلات دبستان شهید محمد عزیزی که نبود امکانات ساده ورزشی این مشکل را پررنگ تر کرده است.
ابراهیم چملی خو، رئیس انجمن اولیاء و مربیان دبستان شهید محمد عزیزی برای حل مشکلات این دبستان به خصوص مشکل آب تلاش فراوانی انجام داده و جلسات متعددی نیز با حضور شورا و دهیار روستا و مسئولین مرتبط محلی تشکیل شده است اما برای حل ریشه ای مشکلات، به توجه مسئولین آموزش و پرورش شهرستان میناب و به دنبال آن استان نیاز است که علاوه بر نگاه توسعه محور در مراکز باید نگاه ویژه ای نیز به روستاها داشته باشند.
از سوی دیگر رضا مدرس در گفتگوی هفته گذشته با خبرنگار مهر که در مورد مدرسه روستای چاه غربال بود به موضوعات مختلفی همچون آمار مدارس فرسوده و روند توسعه فضاهای اموزشی اشاره کرد، وی عنوان کرده بود: در سال 86 و همزمان با آغاز اجرای طرح تخریب و بازسازی کلاس های درس در استان هرمزگان حدود چهار هزار و 800 کلاس غیراستاندارد در استان هرمزگان وجود داشت که این رقم در حال حاضر و شش سال پس از آغاز اجرای طرح به دو هزار و 500 کلاس رسیده است.
وی ادامه داد: اعتبارات سالانه اداره کل نوسازی مدارس هرمزگان برای بازسازی کلاس هایی که باید تخریب شوند، 16 میلیارد تومان است در حالی که میزان اعتبار مورد نیاز برای بازسازی دو هزار و 500 کلاس درس غیراستاندارد موجود در استان هرمزگان 250 میلیارد تومان است.
مدیرکل نوسازی مدارس هرمزگان افزود: در صورتی که 16 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز برای بازسازی کلاس ها به طور کامل در هر سال اختصاص پیدا کند، بازسازی دو هزار و 500 کلاس درس غیراستاندارد استان هرمزگان به حدود 15 سال زمان نیاز دارد و بنابراین کلاس های درس غیراستاندارد موجود در هرمزگان براساس اولویت بندی بازسازی می شوند.
مدرس با بیان اینکه اولویت های بازسازی کلاس های درس غیراستاندارد توسط آموزش و پرورش تعیین می شود، اظهار داشت: این اولویت بندی برای هرسال توسط آموزش و پرورش هر منطقه و شهرستان و با تایید فرمانداری آن شهرستان مشخص و سپس براساس برنامه کاری اداره کل آموزش و پرورش در برنامه سالیانه قرار می گیرد و در کارگروهی که در استان تشکیل می شود، اعتبارات آن اختصاص پیدا می کند.
مدیرکل نوسازی مدارس هرمزگان همچنین در مورد توسعه فضاهای آموزشی تصریح کرد: اگر مدارس با کمبود فضای آموزشی مواجه بوده و نیازمند توسعه فضای آموزشی هستند نیز باید توسط اداره کل آموزش و پرورش این مسئله به نوسازی مدارس اعلام و در اولویت قرار بگیرد، چون آموزش و پروش با توجه به جمعیت دانش آموزی، کار نیازسنجی را انجام می دهد و پس از تصویب اعتبارات، نوسازی مدارس تنها مجری ابلاغیه ها در این خصوص خواهد بود.
مدرس خاطرنشان کرد: البته اداره کل نوسازی مدارس با توجه به اطلاعاتی که در اختیار دارد، می تواند در این خصوص پیشنهاداتی را ارائه دهد اما در نهایت این اداره کل آموزش و پرورش است که باید اولویت های سالیانه را مشخص و نوسازی مدارس اجرا کند.
کنتور برق سه فاز در یکی از کلاس های درس روستای توکهور
در تذکرات و نطق های پیش از دستور مجلس بارها وضعیت نگران کننده مدارس در شرق استان هرمزگان به وزیر آموزش و پرورش گفته شد، سید عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی با ادامه این مطلب افزود: متاسفانه عدم تخصیص اعتبارات مناسب و عدم توجه به مدارس روستایی یکی از مشکلاتی بود که در سالهای اخیر نمایندگان این موضوع را در صحن علنی مجلس و در تذکراتشان به وزیر سابق اعلام کرده اند.
وی عنوان کرد: بیش از نیمی از مدارس شرق هرمزگان نیازمند بازسازی و نوسازی است که اگر توجه به این موضوع صورت نگیرد شاهد حوادث ناگواری در این حوزه خواهیم بود.
شوراهای روستایی در بخش هشت بندی طی نامه ای از وزیر آموزش و پرورش خواستار رسیدگی به وضعیت مدارس روستاهای هشت بندی از توابع شهرستان میناب شدند.
در این نامه آمده است:
جناب آقاي دکتر فاني وزير محترم آموزش و پرورش
احتراما به عرض عالي مي رساند بخش توكهور- هشت بندي كه در 60 كيلومتري شرق شهرستان ميناب قرار دارد با جمعيت 40 هزار نفري ثابت و متغير در فصل كشاورزي كه همزمان با فصل آموزشي است، بعنوان يك بخش شاخص در شهرستان ميناب و قطب كشاورزي استان هرمزگان محسوب مي شود.
اين بخش در حال حاضر بيش از هفت هزار نفر دانش آموز دارد كه در 80 مدرسه كه غالبا دو نوبته هستند مشغول به تحصيل هستند. اگر چه به بركت نظام مقدس جمهوري اسلامي و عنايت مسئولانش از امكاناتي برخوردار است اما در كنار آن از كمبود هاي زيادي رنج مي برد كه حق اين مردم ولايت مدار و انقلابي نبوده و نيست.
يكي از معضلات و مشكلات حاد و بحراني اين بخش در حوزه آموزش و پرورش كمبود نيروي انساني است كه سال ها ست گريبان گير منطقه بوده است، هر چند كه در اين ساليان سعي شد كه بحران نيروي انساني از طريق بكارگيري سرباز معلم، نيروهاي حق التدريس و قرارداد کار معين غير بومي، جذب نيروي هاي نهضت سواد آموزي، دادن اضافه تدريس به معلمان رسمي و غير رسمي در مقاطع راهنمايي و متوسطه، دادن شيفت در مقطع ابتدايي و حتي دادن ساعت اضافه تدريس به معاونين مدارس و مجتمع هاي آموزشي مهار شود ولی نه تنها این بحران حل نشد بلکه در سال تحصیلی جاری افزون تر هم شد.
بطور مثال در سال تحصیلی جاری در مقطع ابتدایی به 20 نفر از معلمان شيفت داده شده است و در مقطع متوسطه اول (راهنمايي) 548 ساعت اضافه تدريس و در مقطع متوسطه دوم (دبيرستان) 1082ساعت اضافه تدريس توسط معلمان مرتبط يا غير مرتبط در دروس مربوطه پوشش داده شده است.
متاسفانه از ناحیه این بحران در طول این سال ها به دلایل ذیل لطمات و صدمات فراوانی به قشر محصل و آینده ساز این بخش وارد شده است: 1- بکار گیری سرباز معلمان با گذراندن دوره هاي كوتاه مدت در حساس ترين مقطع آموزشي يعني مقطع ابتدايي و گاها در مقاطع ديگر،
2- نیروهای حق التدریس و نهضتي که بعد از استفاده از سهميه جذب منطقه و رسمي شدنشان، خیلی ها حتی پيش از تمام شدن تعهداتشان و تعدادی بعد از تعهدات خود با گرفتن انتقالی این بخش محروم را ترك کرده و با خارج شدن این نیروها دوباره دور تسلسل کمبود نیرو های آموزشی تکرار شده است.
3- گرفتن شیفت و اضافه تدریس بیش از سقف مجاز توسط آموزگاران، معلمان، مدیران و معاونان مدارس و مجتمع های آموزشی کیفیت آموزشی بخش را به حداقل رسانده است. زیرا بازده كاري معلمي كه 24 ساعت در هفته تدريس مي كند با معلم خسته ای كه بالاي 50 یا 60 ساعت در هفته در دو نوبت صبح و بعداز ظهر تدریس می کند تفاوت از زمین تا آسمان است.
4- بكار گيري معلمان غير مرتبط در دروس محتلف در مقاطع آموزشی از سال های گذشته تا سال تحصیلی جاری.
5- هر ساله مدارس این بخش در آغار سال تحصیلی با تاخيرحداقل يك ماهه و بعضا" دو ماهه كادر آموزشي آنها تكمیل شده است که نمونه ی بارز آن سال تحصیلی جاری بود.
جناب آقاي وزير! اين آمار عمق فاجعه را در يك بخش محروم ولي بزرگ با ظرفيت هاي بالقوه دانش آموزي مستعد را نشان مي دهد كه نياز به توجه ويژه دارد و لذا با توجه به دغدغه ي حضرتعالی به ساماندهي نيروي انساني پيشنهادات ذيل جهت رفع بحران مذكور در بخش توكهور - هشت بندي خدمتتان ارائه مي شود:
1- برای حل بنیادی مشکلات فوق الذکر، ارتقای نمایندگی آموزش و پرورش به منطقه آموزش و پرورش ضروری است که در صورت تحقق این امر خود بخود عدالت در جذب و ساماندهی نیروی انسانی مورد نیاز صورت خواهد گرفت و به طبع منجر به جذب نیروهای بومی منطقه و سامان دهی پایدار خواهد شد.
2- جذب کامل نیروهای پیش دبستانی بخش توکهور- هشتبندی در قالب سهمیه ی بومی این بخش می تواند بخش عمده ای از کمبودهای فعلی را در حوزه ی آموزش ابتدایی مرتفع کند.
3- قطعا" يكي از اساسي ترين علل اين نابساماني ها عدم ماندگاري نيروهاي غير بومي در منطقه بوده است . بنابراین با توجه
به آمار بالای تحصیل کردگان بیکار این بخش ( در حدود 500 نفر دارای مدرک کارشناسی) می توان با جذب نیروی انسانی بومی این بخش در رشته های مختلف مشکل کمبود نیروی انسانی این بخش را بطور اساسی و برای همیشه حل کرد.
4- در شیوه ی جذب دانشجو در دانشگاه فرهنگیان بازنگری گردد و تعاریف جدیدی از تقسیمات جغرافیایی مناطق صورت پذیرد. با ارزیابی و کارشناسی دقیق، تقسیم بندی مناطق بصورت بخشی( بخش های دور افتاده از مرکز شهرستان) انجام پذیرد و هر بخش سهمیه ی ویژه ی جذب دانشجو داشته باشد.به عبارت دیگر؛ باید جذب دانشجو بر اساس نیازهای مناطق یا بخش های هدف صورت پذیرد و از پذیرش دانشجو بصورت سهمیه ی استانی یا حتی شهرستانی خود داری شود؛ چرا که این امر نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد بلکه باز هم نیروی انسانی جذب شده بعد از گذراندن تعهد و بعضا" حتی زودتر از انجام تعهد به مناطق خود باز می گردند و همچنان مشکل بخش های دور افتاده سر جای خود باقی می ماند و از طرفی تورم نیروی انسانی را در مناطق برخوردار استان ها شاهد خواهیم بود.
در پایان توفیقات واسعه ی حضرت عالی را از درگاه ایزد منان خواستاریم.
شورا های اسلامی روستا های بخش توکهور- هشت بندی و شورای شهر هشت بندی
نظر شما